Veenhuizen

www.natuurlijknorg.com

Even ten zuiden van Norg ligt het dorpje Veenhuizen. Een dorp dat in niets lijkt op andere Drentse dorpen. Een voormalige dwangkolonie waar meer dan 100 rijksmonumenten getuigen van een uniek verleden. Rechte lanen en statige panden, musea, ateliers. Allen gevestigd in historische gebouwen.

Van 1811 tot 1998 was Veenhuizen onderdeel van de gemeente Norg. Vandaag de dag is het dorp voor de meeste voorzieningen nog steeds geheel aangewezen op haar voormalige ‘moederdorp’ Norg. Tot begin jaren ’80 was het dorp niet eens vrij toegankelijk voor bezoekers. Alleen wanneer je er woonde/werkte, mocht je in Veenhuizen komen. Vond men elders werk, dan was verhuizen verplicht.

Vandaag de dag staat Veenhuizen echter ook nog steeds bekend als ‘gevangenisdorp’. Bij het horen van de namen van de drie grote strafinrichtingen Norgerhaven, Esserheem en Bankenbosch gaat bij menigeen wel een belletje rinkelen. In het nationaal Gevangenismuseum kunt u alles over de historie bekijken.

Aan de oostkant van Veenhuizen is tevens het Munitiebedrijf Defensie gevestigd. Het in 1990 opgerichte depot is de grootste NAVO-munitieopslag van Europa, bestaande uit een kleine 200 bunkers.

Op 26 juli 2021 werd bekend dat het dorp Veenhuizen (in het kader van de  ‘Koloniën van Weldadigheid’) is toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Meer informatie over Veenhuizen vindt je HIER!